Zrakoplovni entuzijasti pronašli zrakoplov u vodama južne Floride

JUPITER, Palm Beach, Florida - roneći na dubini od oko 200 stopa (oko 60 metara) Randy Jordan, vlasnik Emerald Charters nije ni očekivao da će puno vidjeti osim morskog pijeska i morskih životinja.

Ali duboka je voda nešto skrivala: gotovo neoštećen zrakoplov koji je ležao na morskom dnu naopačke okrenut.

Jordan kaže kako su stručnjaci odredili, prema video i fotografskom materijalu, da se radi o Curtiss Helldiver SB2C zrakoplovu iz 2.svjetskog rata.

"To je jako rijedak zrakoplov" nastavlja Jordan, "možda jedini u takvom očuvanom stanju".

Kevin Knebel, ekspert koji je vidio video pronalaska toga zrakoplova nije bio iznenađen što je pronađen zrakoplov iz 2. svjetskog rata u vodama južne Floride - "zrakoplovi su raspršeni po našoj obali" - ali je neobično to što je ovaj bio neidentificiran, i kako se čini to je Curtiss Helldiver.

"Mislim da je to prvi Helldiver pronađen uz obale Floride" govori Knebel, ali nije čudno jer uz obale Floride ima mnogo olupina aviona, ali ne tako rijetkih.

Do sada je izveden samo jedan zaron zbog mogućih opasnosti, ronioci su oprezni. Zbog jedne stvari, taj zrakoplov je bombarder i mogao bi imati bojevog streljiva. Također ima i drugih razloga zašto se drži distanca. "Mogao bi to biti grob", govori Jordan. "Netko je bio u tom zrakoplovu".

Za sada, što je vidljivo je trup zrakoplova, krila i rep, sa zatvorenim vratima za bombe. Motor je otkvačen i leži ispred zrakoplova. Stajni trap je uvučen. Propeleri su svijeni.

Ako je to zbilja Helldiver, to bi bilo drugo takvo otkriće u dvije godine. U siječnju 2010, vlasnik trgovine ronilačkom opremom pronašao je SB2C Helldiver u vodama Hawaii-a na dubini od 50 stopa (15 metara).