Ronioc plivao 32 kilometra kroz more puno morskih pasa jer ga je napustio brod

Japanski instruktor ronjenja uspio je preživjeti napuštanje od svoga lađara u moru prepunom morskih pasa tako što je plivao 32 kilometra do obale u 24 sata.

Hishashi Koze bio je ostavljen na smrti nakon rutinskog zarona Borneovog poluotoka Santubong s još dvojicom njegovih ronilačkih kolega.

Trojica ljudi zaronili su pod voduza svoj treći zaron, samo kako bi bili napušteni od svoga lađara na površini koji je izgubio tragove njihovih mjehurića zraka i pretpostavio je da su u nevolji.

Gospodin Koze, 39, je onda ostao sam pokušavajući plivati za brodom i izgubio pogled na dvojicu svojih kolega.

Iscrpljen, opečen, dehidriran i izgubljen, Koze je uspio doplivati do Malezijskog Borneo otoka, gdje je rekao kako je ronilački brod na kojem je bio okrenuo se te uputio na obalu, napuštajući njega i dvojicu njegovih kolega.

Ali Kozeovi prijatelji, Satoo Makoto, 40, i Ngu Teck Hua, 52, ubrzo su našli ribarski brod i bili spašeni.

Koze, međutim, izgubio je kontakt s svojim prijateljima i nije vidio da su bili spašeni - čak nije ni vidio ribarski brod koji ih je spasio.

"Razmišljao sam, moram preživjeti - moram preživjeti", govori on lokalnim Malezijskim novinarima.

"Plivao sam leđno protiv valova, mislim oko 30-ak kilometra kroz poslijepodne i noć i jutra kad sam stigao do obale."

On i njegova dva prijatelja su bili doveženi do mjesta Japanske olupine broda, negdje oko 50 minuta vožnje od Borneovog poluotoka Santubong.

Zaron je bio rutina za tu trojicu muškaraca - i nitko nije razmišljao da će se pretvoriti u noćnu moru, pogotovo gospodin Koze.

"Napravili smo uspješno dva zarona te smo odlučili i napraviti treći", nastavlja Koze.

"Treći zaron trajao je oko sat. Onda smo izronili i vidjeli da je brod dosta daleko od nas."

Ono što oni nisu znali je da lađar se uspaničio kada je izgubio vid na balončiće zraka koji su oni ispuštali, opći znak sigurnosti između ronioca i lađara.

"Ostavio sam njih dvojicu da otplivam do broda i da nas pokupi, ali tada sam ga izgubio iz vida. I tada nisam uspio naći dvojicu drugih ronioca, ali sam si umislio da je moja odgovornost na budemo spašeni.

Neznajući da su njegove prijatelje kasnije spasio ribarski broj, Koze je precrtao ono što se je nadao te se uputio prema obali.

"Kako je noć padala, pratio sam zvijezde dok sam plivao. Shvatio sam da moram ostati miran. Smjer struje mi je dao do znanja da sam na dobro smjeru te sam također imao pomoć kompasa."

Sva trojica muškaraca su zadržani na promatranju u Sarawak općoj bolnici prije njigova otpuštanja.

Pitali smo ga dali se misli vratiti na more, a gospodin Koze, koji vodi trgovinu s roniaškom opremu na Borneu, odgovorio nam je: "Naravno - možda za tjedan ili manje."