Obiteljski odmor - ronjenje s Velikom bijelom psinom

Neke obitelji na odmor idu u planine, neke pak u lunapark, ali Roger J.Muller profesionalni učitelj ronjenja koji ima položene PADI, NAUI, TDI, SDI i SSI certifikate, odlučio je svojim kćerima Kelsey, 19 i Taylor, 15, pružiti odmor koji se ne zaboravlja. On je svoje kćeri, koje su također školovani ronioci, odveo na brod Nautilus Explorer u meksičkom zaljeva blizu Guadalupe otoka, promatrati ponašanje Velikih bijelih psina.

Muller je odabrao Nautilus Explorer, koji vodi male grupe ronioca na jedinstvenu ronilačku ekspediciju, kako bi svojim kćerima pružio nezaboravni odmor daleko od dnevnih briga i problema.

"To je prekrasna prilika za zbližavanje", govori Muller. "Ovime dobivamo mogućnost vidjeti Veliku bijelu psinu u njenom prirodnom okolišu i naučiti o zaštiti tih stvorenja. Također to je pet dana na brodu bez interneta ili mobilnih telefona te dopisivanje s dečkima."

Najbolji način promatranja Velikih bijelih psina je spuštanjem metalnog kaveza u more koji je povezan s brodom na površini putem debelog kabela i doživjeti način na koji se Velike bijele psine ponašaju u takvom okruženju te gdje su ljudi i psine pokazuju jednaku mjeru hrabrosti i poštovanja. Dubina na koju se kavez spusti je 20 stopa (6 metara) i 40 stopa (12 metara). Na taj način ronioci su sigurni od ovih opasnih grabežljivaca koji mogu narasti do 8 metara i težiti 2 tone i više te koji su pravi strojevi za ubijanje.

Bitno je znati iako su Velike bijele psine veliki i snažni grabežljivci i oni su također osjetljivi na ljudsku prisutnost te zagađivanjem mora i oceana njihova populacija će se smanjivati te je zbog toga bitno očuvati njihova prirodna staništa koje mi ronioci toliko volimo.