Rimska olupina pronađena puna vinskih ćupova

PRONAĐENO - Amfore pronađene od američko-albanske podvodne ekspedicije koji vjeruju da su pronašli olupinu broda koja potječe iz Rima 1. stoljeća prije Krista, kraj sjeverozapadne Albanske obale.

Američko-albanksa arheološka misija tvrdi da su pronašli dobro očuvanu olupinu Rimskoga teretnog broda kraj Albanske obale, punu s više od 300 vinskih posuda - sve prazne, naravno.

30-metara duga olupina datira od vremena 1. stoljeća prije Krista i za njezin teret se vjeruje da je bio proizveden od južnih albanskih vinograda za zapadno-europsko tržište, uključujući Francusku.

Izjava od Key West, Floridske RPM nautične organizacije govori kako je olupina pronađena na 50 metara dubine u blizini lučkog grada Viora, 140 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada, Tirane, ranije ovaj mjesec. 

Organizacija, u ko-operaciji s albanskim arheolozima, tražila je albanske dosada neistražene obalne vode zadnjih 5. godina. Do sada, stručnjaci su pronašli 20 olupina - uključujući nekoliko modernih.

"Uzimajući u obzir datum i također dubinu - koja je dobro prilagođena za iskopavanje - ja bih je uključio među 10 znanstveno najzanimljivijih olupina na Mediteranu," govori albanski arheolog Adrian Anastasi, koji je sudjelovao u ovom projektu.

Većina posuda, poznata po Grčkom imenu amfora, korištena su za transport vina i ulja su bila neoštećena unatoč potonuću broda. Kakogod, čepovi koji su zatvarali posude su nestali pa je njihov sadržaj iscurio u slanu vodu.

Voditelj misije George Robb kaže da je brod mogao biti dio procvata razmjene lokalnog vina.

"Stara Iliria, koja je uključivala današnju Albaniju, bila je veliki izvor robe za zapadni Mediteran, uključujući današnju Francusku i Španjolsku," kaže Robb.

Ronioci su uzeli je jednu amforu za ispitivanje, prije vraćanja na olupinu. Točna lokacija olupine je tajna, a ona će ostati neistražena sve dok Albanski arheološki savez ne bude u poziciji da učini drugačije.

Dugogodišnja misija završila je prošli tjedan i nastavit će se slijedeće godine. Prema albanskom kordinatoru Autonu Tareu, naposljetku će prekrivati cijelu Albansku obalu.